
مردم اردستان از پارچه کرباس، لباس مشکی برای ایام عزاداری ماه محرم تهیه میکردند، نقالی یا پردهخوانی در دوران قدیم در این شهر رواج داشته و نقالها با بیان کردن واقعه عاشورا برای مردم، شهادت سرور و سالار شهیدان را گرامی میداشتند.
به گزارش رستوران گروه مانسون از اردستان، هرساله با آغاز ماه محرم و ایام عزاداری امام حسین(ع)، مساجد، حسینیهها و تکایای سراسر ایران اسلامی سیاهپوش میشود، مردم شهر اردستان دارالعرفان ایران با پرچمهای سیاه و نشانهای عزاداری، شهر را آماده محرم میکنند.
در مراسم سوگواری امام حسین(ع) در اردستان، در کنار روضهخوانی، سینهزنی، عزاداری به سبکهای مرسوم، آیینهای سنتی تعزیه و نخلگردانی که سابقه تاریخی چندین ساله دارد از دیرباز در بین مردم منطقه اردستان رواج داشته است.
دو ماهه محرم و صفر در گوشه به گوشه شهر اردستان مجالس عزا برای امام حسین(ع) برپاست علاوه بر مراسم رسمی عزاداری، بعد از نماز مغرب و عشاء در مساجد محلات مختلف شهر روضهخوانی و عزاداری توسط روحانی مسجد انجام میشود. از قدیم الایام در اردستان دهه اول ماه محرم بسیار مهم بوده و امروزه نیز هرساله از ششم ماه محرم دستههای هیئات عزاداری در قالب سینهزنی و زنجیرزنی از محلههای مختلف در سطح شهر حرکت کرده و به اقامه عزا میپردازند همچنین افرادی که نذری دارند، در این ایام اقدام به دادن نذری خود در بین عزاداران حسینی میکنند. محمدرضا صدوقی، کارشناس مسائل تاریخی در گفتوگو با خبرنگار فارس در اردستان، اظهار کرد: در منطقه اردستان از چند روز مانده به ماه محرم و صفر، مردم حرمت این ماه را نگه میداشتند و با سیاهپوش کردن تکایا، حسینیهها و به خصوص مساجد به استقبال ماه عزا میرفتند، از دیرباز گرامیداشت یاد و خاطره سرور و سالار شهیدان توسط مردم این دیار انجام میشده است. وی افزود: مردم با پارچه کرباس منطقه اردستان لباس مشکی تهیه میکردند، این لباس که یک نوع لباس خاص و بلند بود مردان برای عزاداری آن را بر تن میکردند، هیئات مذهبی اردستان در قدیم بیشتر به روضهخوانی، وعظ و خطابه در منازل و مساجد میپرداختند. صدوقی خاطرنشان کرد: در دوران قدیم دستههای زنجیرزن کمتر مرسوم بود و سینهزنی بیشتر در بین مردم اردستان رواج داشت که همراه با سینهزنی، مداحی و روضهخوانی انجام میشد همچنین رسم نقالی یا پردهخوانی در دوران قدیم انجام میشده که در آن نقالها با بیان کردن واقعه عاشورا برای مردم، آن را گرامی میداشتند. این کارشناس مسائل تاریخی تصریح کرد: در دوران قدیم تلفن همراه، تلویزیون و یا فضای مجازی وجود نداشت و بیشتر مردم از طریق پردهخوانی و نقالی با واقعه عاشورا یا دیگر واقعههای تاریخی آشنا میشدند، مردم از طریق دادن جنس و کالا به جای پول نقد به روضهخوان، از آنان حمایت میکردند و نذورات خود را نیز گاها به این افراد میدادند. وی بیان کرد: در ایام ماه عزای امام حسین(ع)، اطعام فقرا، مساکین و هیئات مذهبی توسط مردم انجام میشده اما بسیار محدود بوده و فقط در روز عاشورا توسط افراد خیر در یک محله، اطعام انجام میدادند. صدوقی با بیان اینکه نوحههای خاصی در این دوران توسط مردم اردستان خوانده میشده، یادآور شد: در شب شام غریبان یک رسم خاصی بود اینکه افراد دو دسته جدا از هم میشدند و نوحهها را در جواب یکدیگر میگفتند و در کوچههای تاریک رسم شام غریبان را نگه میداشتند.
دیدگاهها