
قهرمان کاراته ایران روایت جالبی از القائات واهی رسانههای بیگانه درباره حجاب و ورزش بانوان دارد و میپرسد: واقعاً بین خانمهای ورزشکار، اکثریت را «بدحجاب» میبینید و هزاران خانم ورزشکار حرفهای و موفق در سراسر کشور با حجاب مناسب دیده نمیشوند؟
رستوران گروه مانسون– سمنان: گفتوگو با برخی از بانوان مؤثر جامعه در عرصههای مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و حتی ورزشی که با تلاش، پشتکار و زحمات خود در سایه رعایت حریم عفاف و حجاب توانستهاند به موفقیتهای قابلتوجهی دست یابند، نشان میدهد که برخلاف تمام تبلیغات مسموم غربیها و شبکههای معاند فارسیزبان خارج از کشور، حجاب هرگز برای آنها محدودیتی ایجاد نکرده است. «نیره کتال»، یکی از بانوان موفق حوزه ورزش، علمآموزی و کارآفرینی است که بررسی اجمالی نظراتش، نشان میدهد آزادیهای اجتماعی برای بانوی ایرانی معنای متفاوتی با آنچه رسانههای فارسیزبان خارج از کشور میگویند، دارد. این بانوی موفق که دارای درجه دان 4 کاراته بوده و سه دوره قهرمانی کاراته کشور را در کارنامه خود دارد، با حجاب اسلامی توانسته در عرصههای استانی و ملی خوش بدرخشد و هماکنون نیز فعالیتهای پرتنوعی در بخشهای مختلف دارد. او که مدارک مربیگری و داوری کاراته، دفاع شخصی، ژیمناستیک، طنابزنی و آمادگی جسمانی را نیز در اختیار دارد، رتبه اول دوره کارشناسی در دانشگاه سراسری مازندران بوده و هماکنون نیز با همین حجاب اسلامی در کنار همه فعالیتهایش، دانشجوی سال آخر دوره دکتری در همین دانشگاه دولتی است. خانم «کتال» که هماینک هم در مدارس و دانشگاه تدریس میکند، هم مدیریت یک باشگاه ورزشی خصوصی را بر عهده دارد و هم به فعالیتهای کارآفرینی و اجتماعی اشتغال میپردازد، در گفتوگویی تفصیلی با خبرنگار رستوران گروه مانسون عقیده دارد که حجاب هرگز سد راه پیشرفت او نشده است؛ از او درباره مفهوم «آزادی زنان» پرسیدیم!
تعابیر نادرست از «آزادی زنان» گریبان همه افراد جامعه را میگیرد کتال: طبیعی است که هر انسانی نظرات متفاوتی درباره مفاهیم اجتماعی داشته باشد؛ اما امروز تعابیر نادرستی از آزادی میشود و نتیجه نامطلوب آن گریبان همه افراد جامعه را میگیرد. اشاعه بدحجابی در جامعه بهطور واضحی اثر خود را روی امنیت اجتماعی و اخلاقی میگذارد و کسی نمیتواند منکر این اثرگذاری شود. وقتی اکثریتی در یک محیط عمومی، عقیده دارند که کنترل ناهنجاریها باید اتفاق بیفتد، اینجا دیگر نظر شخصی من و شما ملاک عمل نخواهد بود و باید به خواست عمومی احترام گذاشت.
همه بانوان مگر همین خانمهای حاضر در رسانههای خارجی هستند؟ فارس: بههرحال، عدهای که الآن حجاب مناسب را در جامعه رعایت نمیکنند، هم به درست یا غلط عقیده دارند در اکثریت هستند. کتال: این را باید از بانوان در سطح شهرها و روستاهای کشور بپرسید. فکر نمیکنم اکثریت مردم خواهان بیحجابی یا حتی برداشتن حجاب باشند. گرچه در کشور ما از سوی عوام، آزادی زنان فقط برای نوع لباس پوشیدن و ظواهر زندگی جا افتاده؛ اما همینها هم مخالف حجاب در جامعه نیستند. شاید عدهای لجبازی میکنند و برخی هم معیارهایشان متفاوت است؛ اما همه بانوان مگر همین خانمهایی هستند که در رسانههای خارجی فیلمها و عکسهایشان را نمایش میدهند؟ شما تابهحال دیدید که همین شبکههای تلویزیونی یا سایتها یا فضای مجازی بیگانه خواستههای انبوه بانوان خواستار حجاب مناسب در جامعه را نشان دهند؟ طبیعتاً خیر!
چرا باید اجازه دهیم که بدحجابی یک معضل اجتماعی شود؟ فارس: تکلیف آن تریبونها که مشخص است؛ اما در داخل کشور، شما عقیده دارید که هنوز بافت سنتی پاسبان حجاب در میان بانوان وجود دارد؟ کتال: بله؛ حتماً وجود دارد. ببینید موضوع را کمی بهتر بررسی کنیم. معمولاً در تعاریف علوم اجتماعی گفته میشود که هنجارها رفتارهای معینی هستند که بر اساس ارزشهای درست اجتماعی شکل میگیرند و با رعایت کردن این هنجارهاست که جامعه نظم پیدا کرده و راهش را به سمت رشد و تکامل طی میکند. این تعاریف را ما که ارائه ندادهایم؛ گفته خود غربیها در کتابهای دانشگاهیشان است و بر همین اساس، میشود بسیاری از مسائل را ریشهکاوی کرد. اگر یک شیوه رفتاری که در جامعه متداول است، دستخوش تغییر و دگرگونی شده؛ آن هم به صورتی که به ضد ارزش تبدیل شود و برخلاف آداب و رسوم و شئون جامعه نمود پیدا کند، خود غربیها عقیده دارند که به «ناهنجاری» تبدیل میشود و الآن درباره حجاب همین رویه صدق میکند. ما چرا باید اجازه دهیم که بدحجابی یا بیحجابی بهعنوان یک معضل اجتماعی بروز پیدا کند؛ در حالی که عموم مردم، چیز دیگری را تجربه کرده یا خواستهاند؟
بانوان ورزشکار با حجاب اسلامی به موفقیتهای زیادی دست یافتهاند فارس: پس به عبارتی، شما عقیده دارید که این شکل از آزادی زنانه در حقیقت ترویج ناهنجاریهای اجتماعی است تا اساس آزادی؛ درست متوجه شدیم؟ کتال: همینطور است. ببینید مثلاً در حوزه ورزش که کار تخصصی و حرفهای ماست، این آزادی متأسفانه تعابیر نادرستی داشته است. یکی از نمودهای نادرست و ناصحیح آزادی که بر جامعه ورزشی کشورمان بهویژه در میان بانوان ورزشکار القا شده، «آزادی در بدحجابی» است! در سالهای گذشته هم در ورزش، اگر کسی به این موضوع اعتراضی میکرد، به ایستادگی برابر آزادیهای فعالیت ورزشی متهم میشد؛ در حالی که از اساس این القائات اشتباه است. ما در یک کشور اسلامی زندگی میکنیم و به همین خاطر، طبیعی است که اسلام به حجاب توجه اساسی دارد؛ در ورزش هم با همین رویهها، بانوان ورزشکار با حجاب اسلامی تربیت پیدا کرده و به موفقیتهای زیادی دست یافتهاند.
واقعاً شما در میان خانمهای ورزشکار این اکثریت را میبینید؟ فارس: خود شما با همین حجاب توانستهاید در میادین مختلف بدرخشید. کتال: البته من فعالیتهایم را «درخشش» نمیدانم؛ اما متوقف هم نشدهایم و راه زیادی تا قلههای دیگر رشد ورزشی داریم. در تاریخ و مذهب ایران هیچوقت بیحجابی اصل نبوده؛ در کشورمان همیشه حجاب بهعنوان یک ارزش تلقی شده و مورد توجه بانوان بوده است. حتی در دورهای که رضاخان پهلوی دست به کشف حجاب زد تا تئوری غربیها را در کشور عملی کند، تاریخ اشاره میکند که مردم آن را نپذیرفتند و در مقابل آن ایستادگی کردند. بعد از آن هم همیشه همینطور بوده؛ اما امروز عدهای دوست دارند با دست خودشان، یک ضد ارزش را به ارزش تبدیل کنند و با توسل به قدرتی که رسانههای خارجی و فضای مجازی در افکار عمومی دارند، خود را اکثریت نشان دهند. واقعاً شما در میان خانمهای ورزشکار این اکثریت را میبینید؟
اینها نماینده همه خانمهای فعال در ورزش و اجتماع نیستند فارس: گرچه آمارهای دقیقی نداریم؛ ولی برخی موارد بدپوششی یا ضدیت با حجاب در میان بانوان ورزشکار قابل تعمیم به همه نیست. کتال: دقیقاً موافقم. بعضی از اتفاقاتی که در ورزش بانوان میافتد، ناشی از ضعف در هویت اجتماعی و ورزشی است که باعث این ناهنجاریها میشود و ما باید روی این مسائل بیشتر کار کنیم. اینکه جوان ایرانی – حالا چه مرد و چه زن- امروز دچار خلأ در پذیرش الگوهای صحیحی است که از آنها نمونهبرداری و الگوبرداری کند، حرف درستی است. در معرفی اسوهها کمکاری کردهایم و جوانان این خلأ را در زندگی خود احساس میکنند و آن را به شکلهای مختلفی بروز میدهند. عدهای هم به دلایل مختلف ازجمله سودای زندگی در آمریکا و اروپا بهاجبار و شاید نه به میل و رغبت درونی، خودشان را در اختیار دستگاههای تبلیغاتی آنسوی آبها قرار میدهند تا کارشان پیش رود؛ اما اینها که نماد همه خانمهای ورزشکار نیستند. بعضیها هم که ما از نزدیک دیده و ارتباط داشتهایم، از دستگاههای تبلیغاتی غربی استفاده میکنند تا خودشان را حرفهایتر نشان دهند و به عبارت بهتر، کمبودهای شخصیتیشان را جبران کنند. نکته مهمی که وجود دارد، این است که اینها نماینده همه خانمهای فعال در ورزش و اجتماع نیستند.
مقابله با بدحجابی دور از برخوردهای قهری صورت گیرد فارس: طرحهای مختلفی برای برخورد با افرادی که عامدانه بدحجابی را در جامعه ترویج میدهند، آغاز شده؛ در اینباره چه نظری دارید؟ کتال: شما گفتید افرادی که عامدانه بدحجابی را در جامعه ترویج میدهند؛ این بخش به نظرم باید از خانمهایی که به دلایل دیگر مثلاً مشکلات اقتصادی، امروز کمی لجبازی میکنند یا افرادی که غیرعمدی و غیرهدفدار، حجابشان شلتر است، جدا شود. بههرحال، مردم میخواهند و حق دارند با اجرای طرحهای مختلف مقابله با بدحجابی، این ناهنجاری افسارگسیخته در جامعه کنترل شود؛ این چون خواست اکثریت جامعه است، محل بحث نیست. نکتهای که باید توجه داشت، نوع برخوردها و کنترلهاست. آزادی بانوان در جامعه اتفاقاً در شرایطی حفظ میشود که برخی رفتارهای افسارگسیخته رواج نیافته باشد. مقابله با بدحجابی ولی باید با ملاحظات روانشناسی و جامعهشناسی و بهطور دقیق و به دور از برخوردهای قهری صورت گیرد. واقعاً امروز بدون در نظر گرفتن زمینههای فرهنگی، اجتماعی و … نمیتوانیم به هدف مطلوب در مسأله حجاب برسیم؛ مسؤولان باید به این موارد مهم توجه کنند.
خانمها بدانند که حجاب سد راه آنها نمیشود فارس: بنابراین عقیده دارید که فرهنگسازی باید مقدمه اجرای طرحهای حوزه حجاب باشد. کتال: بله؛ همینطور است. برای ایجاد امنیت اجتماعی، رعایت حریمها و اصول مورد توجه عموم مردم اولویت دارد. باید همانطور که رهبری بارها تأکید داشتهاند در موضوع بدحجابی برخی بانوان در جامعه، راههای فرهنگی و توضیحی را پیش بگیریم. خانمها واقعاً باید بدانند که حجاب سد راه آنها نمیشود و با رعایت حریمهای جامعه و پوشش مناسب هم میتوانند در اجتماع و هر رشتهای که تخصص دارند، موفق باشند. در ورزش هم همین شکلی است. ما صدها که هیچ، هزاران خانم ورزشکار حرفهای و موفق در سراسر کشور داریم که با حجاب مناسبی که دارند، رشد کردهاند و به موفقیتهای خوبی دست یافتهاند.
توجه به فعالیتهای اقناعی و تبیینی؛ اولویتی جدی چند روزی است که پس از گذشت ماهها التهابآفرینی رسانههای فارسیزبان خارج از کشور در مسأله عفاف و حجاب، طرحهای جدید در حوزه برخورد با بدحجابی و ارتقای امنیت اجتماعی و اخلاقی در ایران آغاز شده است. این طرحها گرچه واکنشهای متفاوتی را به همراه داشته؛ اما قشرهای مختلف مردم و افراد صاحبنظر در حوزههای فرهنگی، عقیده دارند حفظ حریم جامعه اسلامی یکی از اولویتهای جدی است و در این راه، باید با فعالیتهای اقناعی و تبیینی، آگاهسازی جامعه در صدر همه برنامهها باشد. پدیده بدحجابی که بیاغراق، امروز رهاورد ارزشهای نادرست حاکم بر جوامع غربی و ترویج آنها در داخل ایران توسط دهها شبکه رادیویی و تلویزیونی بیگانه است، به راهکارهای جدیدی برای کنترل و ساماندهی نیاز دارد. شماری از مخاطبان فارس با ثبت پویشی در سامانه «فارس من» با عنوان «کشف حجاب جرمانگاری شود» خواستار توجه بیشتر به مسأله عفاف و حجاب در جامعه شدهاند (اینجا حمایت کنید). پایان پیام/74001/م/
دیدگاهها